Източник: сп.”Перфекта”
Когато Коко Шанел превърна слънчевия тен във върховен шик, “пърженето” на слънце до забрава стана често занимание на жените по целия свят. През последното десетилетие обаче поради съобщенията за непоправимите щети, които слънцето нанася на кожата, както и за изтъняването на предпазната озонова обвивка, все по-актуално започна да става да се избягва слънцето. Днес съществува съвършено нов подход в слънцезащитата.
Слънцето е безкраен източник на тайнственост и митове от самата зора на човечеството. За съжаление същото се отнася и за предпазването от слънцето. Ето една прекрасна възможност да хвърлим малко светлина по въпроса.
Мит 1: До двадесетата година не е необходимо да се вземат сериозни предпазни мерки срещу слънцето.
Трайните увреждания като последствие от излагането на слънце се натрупват с времето като се започне от първата слънчева баня. Така до навършването на 20-тата година е възможно да са причинени достатъчно вреди, дори и видимите резултати от това (петна на възрастта, мимически черти, бръчки или дори по-лошо) да се проявят чак десетилетия след това. Поради това е препоръчително децата винаги да са защитени – още при първите слънчеви бани. По-добрата новина е, че мощните слънцезащитни филтри вече се комбинират с модерната технология за грижа за кожата и предпазване от нови поражения.
Мит 2: Слънцето не е вредно преди 10:00 ч. сутрин и след 3:00 ч. следобед.
Не е така. Не е необходимо слънцето да се издигне високо в небето, за да достигнат лъчите му до кожата ви. Ултравиолетовите (UV) лъчи винаги достигат до земята (дори и при облачно време). Но все пак по обед трябва да се ограничи излагането на слънце. 70% от причинените от слънцето поражения са получени при ежедневното пребиваване на открито: седейки до прозореца, шофирайки в колата или на разходка по улиците. Запомнете, че дори и бетонът отразява 40 до 60% от слънчевите лъчи (снегът и ледът отразяват над 90%). Винаги трябва да сте предпазени.
Мит 3: След като веднъж добиете хубав тен, вашата кожа става неуязвима за увреждания.
Слънчевата светлина стимулира производството на меланин, а меланинът предпазва от проникването на вредните UV лъчи. Iacaaeneii io oiaa oace caueoa далеч не е достатъчна. Инфрачервените излъчвания (топлинната слънчева радиация) също може да нанесе вреда, както и свободните радикали в атмосферата. Дълготрайното излагане на слънце може да доведе до преждевременно състаряване на кожата, независимо дали се е образувал тен или не.
Мит 4: Подходящото облекло предпазва от слънцето.
Да, ако става дума за широкополи шапки, дълги ръкави, светли цветове. Те са като щит за слънцето. Тъканите с рехави нишки пропускат светлината, а мокрото, прилепнало облекло е проводник за ултравиолетовите лъчи. Не стойте с ефирна роба, наметната върху мокрия бански!
Мит 5: Всичко, което съдържа слънцезащитен блокер, запушва порите и причинява обриви.
Самото вредно въздействие на UV лъчите може да стане причина за запушване на порите и кожата да реагира свръхчувствително към слънцето. В отделни случаи най-мощните слънчеви блокери могат да причинят обриви от топлината или поява на пъпчици по кожата. Популярната слънцезащитна съставка – пара-аминобензоената киселина (ПАБК) се оказва не особено ласкава към някои видове кожа, може да причини кожни алергии в комбинация със слънцето или парене по кожата. Най-добрата гаранция за вас ще бъде да потърсите продукти, които не са комедоногенни. Те са тествани и е доказано, че не причиняват обриви.
Мит 6: С повторното нанасяне на слънцезащитен филм може да увеличите продължителността на излагане на слънце.
Не, това просто би укрепило естествената устойчивост срещу слънчевите лъчи и би възстановило покритието, което може да се е отмило при плуване или изпотяване.
Мит 7: Слънчевите лъчи са здравословни.
Много хора вярват, че излагането на слънце лекува хрема, почиства кожата, доставя ценен запас от витамин D. Истината е, че само с 15 минути, прекарани на слънце, вашето тяло си доставя цялото необходимо количество на витамин D. Слънчевата светлина може да причини кожни обриви или най-малкото да избият малки пъпчици или мехурчета. Освен това слънцето никога не е излекувало хрема. Все пак то повишава настроението и повдига тонуса. Слънчевият тен е естетичен и действително скрива такива недостатъци на кожата като белези от акне, брадавици и други козметични дефекти.
Мит 8: Вече не можем да се радваме на слънцето.
Грешно! Възможно е да се наслаждаваме на слънцето и да се грижим за кожата си деликатно, като намалим риска от трайното й увреждане и преждевременното й стареене. С продукти, които съчетават научните познания за антиоксидантите, модерната технология за грижа за кожата и оптималното предпазване от слънцето, вие може да добиете най-съвършения възможен тен на слънце. Така че... наслаждавайте му се!
ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
1. Как да изберем слънцезащитен фактор (СФ) подходящ за нашия тип кожа? На коя информация от етикетите трябва обърнем особено внимание?

Действително зависи от продължителността на досегашното излагане на слънце на конкретния човек, както и каква вреда е нанесена на кожата до момента. Най-основната и сигурна препоръка, която мога да дам, е да се използва възможно най-високият слънцезащитен фактор – най-малко СФ 15, и да се предпочитат водоустойчиви формули.
2. Съществува ли наистина “устойчив тен”?
Зависи от цвета на кожата и от чувствителността й на слънцето. Препоръчително за човек с умерена пигментация на кожата е да трупа тен много бавно, като започне с продукт със СФ 30 и постепенно намалява, докато стигне до СФ 15. Освен това, при постепенното образуване на тена, действително осигурявате вътрешна защита за кожата.
3. Слънцезащитен фактор 15 позволява ли образуване на тен?
Да, тъй като СФ 15 абсорбира само 96% от ултравиолетовата светлина; останалите 4% са достатъчни за образуване на тен.
4. Колко често трябва да се използват слънцезащитните покрития, когато сме изложени на пряка слънчева светлина?
Зависи от типа кожа и нивото на СФ. Като цяло продуктите с по-нисък СФ трябва да се използват по-често, а тези с по-висок СФ – по-рядко. Освен това хората с много светла кожа (по-податливите на изгаряне) трябва да нанасят продукта щедро и често. Разбира се, слънчезащитните продукти трябва да се нанасят по-често и след плуване или изпотяване. Добро азбучно правило е продуктите със СФ 15 да се използват на всеки два часа; а тези със СФ 30 – на четири часа.
5. Необходим ли е слънцезащитният филтър, дори и когато не сме изложени директно на слънцето?
Да, тъй като ултравиолетовите лъчи от тип “А” (слънчевата радиация, която е виновник за образуването на мимически линии и бръчки) е вездесъща – в дъжд и в пек. Тя прониква дори и при затворен прозорец, така че носенето на слънцезащитен филм по всяко време е добра идея.
6. Нуждае ли се от защита кожа, придобила бронзов загар? Тенът защита ли е срещу ултравиолетовите лъчи?
Тенът е естественото оръжие на кожата. То е защитният й механизъм срещу влиянието на UV лъчите. Кожата образува тен, за да се защити от вредата, която нанасят UV лъченията, като по този начин изпълнява ролята на “чадър” или естествен щит за кожата. Независимо от това бронзиралата кожа все пак се нуждае от СФ, тъй като тенът сам по себе си не е достатъчен да осигури пълноценна защита от UV лъчите.
7. Редовната употреба на слънцезащитни продукти със СФ с течение на времето усилва предпазните свойства на СФ? От друга страна тялото добива ли слънцезащитен имунитет?
Не, независимо, че вредата от слънцето е с акумулиращо действие, СФ не е. За да се предпази човек от слънчевите лъчи, трябва винаги, когато е изложен на слънчево въздействие, да използва продукти със слънцезащитен фактор.
8. Увеличава ли се рискът от рак на кожата при по-продължително излагане на слънце? Или рискът от рак на кожата е еднакъв и при спорадични слънчеви бани? 
При всяка кожа, изложена на въздействието на слънчевите лъчи, съществува риск от поява на рак на кожата, но степента на риска зависи от няколко фактора, като цвета на кожата, употребата на слънцезащитни продукти, както и продължителността на излагане на слънце. И при хората, които не са почитатели на слънчевите бани, съществува риск както при тези, които често се излагат на слънце, тъй като и в двата случая съществува еднаква вероятност да получат лошо изгаряне, поради неопитност, неспособност да различат опасните признаци на изгаряне и неприлагане на подходящи предпазни техники.
9. Кой е най-добрият начин за запазване на тена?
Тенът трябва да се образува бавно. Освен това е много важно да се съхрани влажността на бронзиралата кожа. Съществуват продукти за след слънчеви бани с ниско съдържание на дихидроксиацетон (DHA), която стимулира сцеплението на клетките и така забавя процеса на естествена десквамация (обелване). Друга тънкост е: да не се използват продукти, съдържащи алфа-хидроксикиселини (AHA), тъй като те действат на кожата ексфолииращо и ускоряват обелването. Най-добрата грижа за кожата след слънчеви бани е нанасянето на хидратиращи продукти за след слънце, които успокояват и доставят влага.
10. Чувствителността на кожата към слънцето и природните стихии променя ли се с напредване на възрастта?
Да, чувствителността на кожата към слънчевата светлина се увеличава с годините, тъй като кожата изтънява и пропуска все повече UV лъчи, което потенциално влошава последствията. Освен това имунната система отслабва с възрастта, така че реакцията на кожата срещу UV лъчите (образуването на тен) не е толкова бърза, което също води до повече увреждания.
11. Как водата и снегът засилват действието на слънчевите лъчи?
Водата и снегът отразяват ултравиолетовата светлина и така усилват действието на слънчевите лъчи.
12. Кое предопределя чувствителността към слънчевите лъчи?
Степента на пигментираност на кожата. По-светлата кожа дава по-голяма чувствителност към слънчевото въздействие. По този признак кожата е класифицирана в пет групи: много светлата (най-бялата; трудно образуваща тен; по-предразположена към изгаряне) е най-чувствителна към слънце; много тъмната (с най-тъмен цвят; предимно черната кожа) е най-нечувствителна към слънцето.
13. Как човек с чувствителна кожа да подбере подходящите продукти? 
Човек с чувствителна кожа трябва да използва продукти с най-малко 15 СФ. Независимо от това трябва да се търсят продукти само с физически слънцезащитни филтри – тези, които по-скоро отразяват, отколкото абсорбират UV лъчите – тъй като както при всички продукти, които се абсорбират от кожата и тук съществува увеличен риск от дразнене, най-вече за хората с чувствителна кожа. На пазара се предлагат продукти, разработени специално за хората с чувствителна кожа.
14. Трябва ли слънцезащитните продукти да се нанасят и нощем? В кой момент от деня слънцезащитните продукти вече не са необходими?
Няма причина слънцезащитните продукти да се използват нощем или щом слънцето залезе, тъй като вече не съществува риск от UV увреждане.
15. Защо е по-добре след слънчеви бани да се нанася специален продукт за лице, а не да се използва взекидневната поддържаща козметика?
Продуктите, предназначени за след слънчеви бани, съдържат ултрахидратантни, ултраовлажняващи съставки, специално разработени за поддържане на клетъчното сцепление, предотвратяване на обелването и удължаване на слънчевия загар.
16. Има ли разлика между слънцезащитните продукти за тяло и за лице?
Да, тъй като лицето е по-експонирано на въздействието на UV лъчите, отколкото тялото, така че слънцезащитните продукти за лице са с по-силен успокояващ и предпазен ефект и по-високо съдържание на антиоксиданти, които осигуряват по-голяма защита.
17. Каква е разликата между физическите и химическите (органични) слънцезащитни филтри?
Слънцезащитните филтри на физически принцип, като титаниев двуокис и цинков окис, действително отразяват ултравиолетовите лъчи от кожата, докато химическите слънцезащитни филтри, като оксибензон и авобензон, абсорбират UV лъченията. Комбинацията между двете, с добавка от СФ и антиоксиданти, гарантира оптимална защита.
18. След колко време се проявяват вредите, нанесени от слънцето върху кожата (без да става дума за изгарянията)?
Минава доста време – най-малко 10 години при системно излагане на слънчево въздействие – преди пораженията, нанесени от слънцето, да станат видими по кожата. Но вредата от слънцето се акумулира – и един ден можем да се събудим със ситна или по-дълбока бръчка, която предния ден не сме забелязали. Вероятно трябва да изминат не по-малко от 20 години, за да се прояви видимо пигментно петно от слънцето, или от възрастта.
19. Обратими ли са пораженията от слънчевите лъчи?
Редовната употреба на слънцезащитни филтри със СФ най-малко 15 ще спомогне за предпазването на кожата от дълготрайните вреди, които нанася слънцето. За онези, които са изпитали неблагоприятното му действие, се предлагат “възстановяващи” продукти, които при системна употреба постепенно подобряват състоянието на кожата.
20. Какъв слънцезащитен фактор трябва да избере жена на средна възраст за градска среда?
СФ 15
21. На какъв принцип действат продуктите за образуване на тен без излагане на слънце?
Продуктите, с които се образуват тен без помощта на слънцето, съдържат молекула, наричана дихидроксиацетон (DHA), която влиза в реакция с протеините по повърхността на кожата и така тя покафенява. Тази пигментация се запазва докато протеините останат в кожата, обикновено за четири до пет дни. Този пигментai комплекс, образуван от реакцията на DHA с протеините има способността да абсорбира ултравиолетовите лъчи от тип “А” и така предпазва кожата от преждевременно стареене.

Коментари

Популярни публикации от този блог